СПОДЕЛИ

[star_rating themes=“flat“ id=“vasil-levski“]

Заглавие: Васил Левски

Премиера: 18 Февруари 2015

 Режисьор: Максим Генчев

Сценаристи: Максим Генчев

Оператор: 

 Участват: Веселив Плачков, Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Горан Грънчев, Стоян Цветков, Якуб Бахар, Петьо Цеков, Никойлай Тодоров, Деляна Добрева, Никойлай Николов, Цветомир Ангелов, Цветомир Нечев, Мехмед Билял, Тезджан Ферад

Гледай филма:

Сайтове: Facebook | Сайт

Времетраене: 3ч и 49 минути

Жанр: Исторически

Бюджет: 2 300 000

Приходи: Няма данни

Награди:

Резюме:

През 1841 г. паша Мустафа Сабри унищожава над 225 български села. В мъгливо-синкавата полуздрач на една нощ и поредното селце пламва – сеч, грабежи и поругаване на жени в църквицата. Петгодишният Васил става свидетел на зверското насилие и това е причината роденото да бъде роб дете, да се превърне в Левски – най-чистият и свят революционер срещу поробителя, в българската история.

Още едно дете оцелява в клането – Боян, който е взет от трупа на убитата му майка- българката Рада, от насилника й – Акар паша и прекръстен с името Али. Двете момчета израстват при различни условия и Али ага – подтисникът, става основният враг на Васил – освободителя.

Десетина години по-късно, в навечерието на Кримската война, затягането на икономическата примка не отминава и занаятчийското градче Карлово. Черкезки набези съсипват търговията с Цариград, карловският еснаф фалира, а бащата на Васил е тежко болен.

Местният спахия, Мохарем бей, играе политика на „совалката“ и се опитва да пази етническия мир, за да няма разправии с правителството си, заради бунтове и събираемостта на данъците и от друга страна да пази авторитета и влиянието си пред местните богаташи. Негова „дясна ръка“ е Али ага, едва на 14, но добре образован във военно училище, като фанатик на „правата вяра“ и жесток предводител на турско-черкезки банди, причакващи българските търговски кервани. Васил е на 15, с оформен родолюбив характер, светъл и ведър човек, който знае как и какво да поиска и даде, за да събира хората около себе си.

В попукалото утро над планинско езеро, Васил с почуда и благоговение среща божие чудо – свети великомъченик Игнатий му се явява от плът и кръв и му дава знак за разбойниците, който нападат керван със стоки, предвождан от болния му баща. Мистичните виденията със св. Игнатий ще съпътстват героя ни в най-трудните и безнадеждни житейски мигове до самата му кончина.

Керванът е ударен. Бащата на Васил е смъртно ранен. Момчето успява да го измъкне от неравната битка, а „сатаната“, взел образа на човек – маркиз дьо Боайо, обикаля, с въоръжени цивилни мъже, всяка църковна обител, за да се докопа до заветната цел на колекционера – свещени антики – светите мощи на великомъченик Игнатий. Черната кутия с мощите, предвидливо е скрита от един монах-послушник, в усоен манастир край град Сопот.

На хвърлей място от метоха край гр. Сопот, китна патриархална сватба оглася планината – в гр. Карлово – Яна, сестрата на Васил, се омъжва за любимия си. Видни занаятчии, дошли за сватбата, са струпани край болния Иван – бащата на Васил. Мъжете са угрижени – обирите на керваните им са дело на предател сред тях. Васил усеща кой е злосторникът, но неговата идея не е да се търси възмездие, а да атакува причината – спахията Мохарем бей, като основен виновник за фалита на търговията им.

В конака, Мохарем е като у дома си – дълги години неприятни военни задължения и за капак – мазол на крака му от служебните ботуши. Али ага с презрителна безчувственост и без чувство за хумор, наблюдава кекавия си началник, потопил мазола си в леген. Не е във възторг и от невръстната му дъщеря – Лейля Хатун, примираща от любов по него. Али ага има една цел – да блесне пред Високата порта с доказана преданост – да поставя отвращаващите го „гяури“ на колене от покорство, пред острието на ятагана си.

Васил си спомня нещо странно от детството на този новопоявил се „герой“ – Али ага, всъщност е детето Боян, чиято майка, Рада, е изнасилена и посечена в църквицата, преди 10 години, преценява и разбира, че „гяур“, е слабото място на този бъдещ злодей. Бащата на Васил умира. Момчето става послушник в сопотския манастир, там където са скрити мощите на неговия идол – свети Игнатий.

Усилените години на учение са дали плод – Васил е йеродякон, с високи духовни знания, владее и чужди езици. Знае тайната за скритата в костницата на метоха черна кутия с мощите. Точно тази кутия търси един френски „турист“ – мацианитът (почитател на масона Мацини) маркиз дьо Боайо, който авторитетно влиза „под кожата“ на младия, жаден за знания Васил, с теорията на масонското учение за „единен бог“ и „свободата от робството“, но без успех да изкопчи от него тайната за светите мощи. Хората на маркиза атакуват метоха, но Васил успява да избяга от метоха, като спасява богуценната черна кутия с мощите.

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here