Гледаме Уют със сълзи, защото в компанията на Камен Донев винаги е уютно

2866

Традицията повелява сълзите да са от смях. И в тези два часа и отгоре смехът ще ви пречисти до степен, която даже не сте подозирали. Освен ако не сте присъствали на поне една от постановките на Камен Донев. А в неговата компания винаги е уютно. Обстановката, която ти създава – без значение дали си в малкия кино салон, в някоя от най-големите зали в страната, на открито по време на летните му представления, или в местния театър – тя, тази обстановка е като вкъщи, чуваш разговорите на родителите си, улавяш майтапите на дядо си, усещаш мириса на бабините гозби, понякога даже с усмивка се дразниш на твърде про-модерните изказвания на по-малкия си брат. И всичко това ти се поднася буквално на тепсия, пречупено под призмата на Доневата сатира, гениалната му ирония и неподправен комико-трагичен сарказъм, без да те остави с лоши чувства. Камен Донев ти говори за живота такъв, какъвто е, без да те съди явно, а само лекичко да ти напомни, че още имаш какво да промениш у себе си, за да си готин – в неговия смисъл на готин човек, готин българин, готин родител, макар че трудно бихме си представили г-н Донев да казва „готин“…

Българския филм "Уют"Но Уют е адски готин филм и като такъв ще го определят дори най-младите. Да, вярно е, гонитби и престрелки, любовни драми и секс няма да видите тук, но уютният реализъм те блъска като мокър парцал, без да те удари, а напротив нежно да погали индивидуалното его. Да му напомни, че май-май, ние всички сме еднакви – със своите особени, ама хич не толкова особени тревоги, с малките радости от ежедневието, които често се оказват по-истински и съществени от големите придобивки и псевдоценностите на новото време, с любовта си. Тя, любовта е тази, която създава уюта, тя е тази, за която Камен Донев винаги ще ви говори (разбира се, и ще пее и танцува, големите му почитатели знаят за какво говорим).

Трудно е да бъдеш конкретен, когато пишеш ревю за гениалното и народно „творчество“ на Камен Донев. И дебютът му на кинорежисьор не прави изключение. Трудно е да начертаем сюжетната линия на филма, защото пластовете й се развиват според собствените виждания на зрителя, кикотещ се без сили в средата на филма или тотално изтощен от смях още в самото му начало. Но недейте, моля, се заблуждавайте, че Уют е някаква си типично български написана комедия. Че едновременно осмива и възхвалява българското, прави го. Но тази комедия тайничко ще разпали един драматичен огън във всеки един от вас. Вие няма да изпаднете в тъга, защото хуморът тук действа като антидот, ама няма и да си тръгнете от кино салона непросветлени, недокоснати, неизпаднали в мисли и за своя уют, онзи, който създавате, рушите, издигате наново и пазите като стожери и в собствения си дом.

Българския филм "Уют"

Уют е едновременно празник за изпадналите в носталгия театрални зрители по постановките на Камен Донев и едно ново, кино начало на вечните теми на твореца. Режисьорът ще ви попита най-откровено дали любовта може да съществува без естествената си форма на семейството и дали семейството е обречено без любов. Камен Донев ще ви посочва най-явно с пръст хората, които да браните в живота си – децата, родителите, всички онези забравени и незабравени роднини, ама и приятелите и даже съседите. Камен Донев на шега ще ви се скара, че сте забравили какво е истинският уют: той няма връзка с парите, с лукса, той се гради с години, с любов и може да оцелее даже, когато заменим мебелите с обикновени кашони, а модерните супер храни с останалата единствена храна в хладилника: вечната българска туршия!

Камен Донев ще ви говори за такива простички неща. Той ще ви настани уютно и с изключение на моментите, в които вече не можете да си намерите място от смях, ще ви води по пътеката на неговия домашен рай, по маршрута на щастието, което можеш да усетиш, а не да видиш, по неведените пътища до персоналния уют на всеки човек. И вие ще го намерите. Не само на екрана, ами веднага след финалните надписи…Опитайте се след тях да си признаете, да споделите на хората и на самите вас кой е вашият уют.

Българския филм "Уют"Дали не е това, което Камен Донев цели с първия си филм? О, еднозначен отговор по повод смисъла на това гениално творчество никога не е имало…

Освен като режисьор на филма Уют, Камен Донев взема участие в него и с една от главните роли. С него си партнират доказали се актьори на българската сцена и от малкия екран: Захари Бахаров, Вальо Танев, Стефка Янорова, Албена Колева, Ники Сотиров, Ани Пападополу и други.

Автор: Виктория Дичева