Господин Х и морето или как многобройните неизвестни в един живот могат да те направят известен

248

Господин Х и морето е един от новите български сериали с криминални елементи, над които обаче хуморът надделява със скритите си съвсем непретенциозни послания. Още с първия си епизод филмът сякаш сам задава уж простичкия въпрос „Кой си ти?“ на собствените си герои. Но с времето и с напредването на сюжетната линия всички ние разбираме, че това е, може би, най-сложният житейски въпрос. Всеки може да бъде всеки, но едновременно с това никой не може да избяга от себе си. И ако Господин Х, отлично изигран от любимеца на женската аудитория Калин Врачански, успява да влезе в обувките на цяла поредица от личности, то новите му спътници в живота сякаш правят точно обратното: с дълбок инат са пуснали корените на собствения си характер навсякъде около себе си само и само да не се променят. И така кой, всъщност е Господин Х и коя от сбърканата му каша с лъжи го отведе до морето…?

Госродин X

Господин Х е объркан млад мъж с перфектния и прецизно изрисуван план за кражба на скъпо произведение на изкуството. Но перфектни неща в живота няма, а плановете, обикновено, колкото повече се градят, толкова по-катастрофално се провалят. Но това съвсем не побърква от паника Господин Х. Той е изпечен лъжец, който има втори, трети, а понякога и импровизиран в последния момент план Б. Изходът от ситуацията, в която попада Господин Х, изглежда обаче и като вход – към един непознат за него свят, свят на уредени и строго спазвани принципи, свят с правила и непознати за него предразсъдъци и морални главоблъсканици. Съумее ли да запази своята скрита самоличност и криминалното си деяние в тайна, Господин Х ще съумее да се запази такъв, какъвто е: една смесица от личности, изскачащи само в удобния за всяка една от тях моменти. Но може ли човек да устои на изкушението да се разкрие? Може ли един странник поне за момент да не поиска дом? И не трябва ли да дадем шанс дори на най-изпечения измамник да прояви честност?

Госродин X

Такъв тип философски въпроси може и да ви подведат и да си помислите, че Господин Х и морето е мелодрама за смисъла на живота. Ще ви кажем само, че комедийният характер в сериала е доста ярко подчертан, но пък кой знае, може и да намерим смисъла на живота в него – смисълът да спрем да бягаме от себе си, докато някой, вероятно, има нужда от нас, такива, каквито сме!

В Господин Х и морето влизат и други любими актьори на българската аудитория Алекс Сърчаджиева, Ина Добрева, Стоян Радев, Доротея Толева, Станислава Николова, Любен Кънев и Пламен Великов. Режисьори на сериала са Станислав Тодоров – Роги, Димитър Коцев – Шошо, Дмитър Гочев, а сценаристи са Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Иван Ланджев и Владислав Тинчев.

Автор: Виктория Дичева