СПОДЕЛИ

Постер на българския игрален филм ОмбреОмбре, със сигурност, не е от онези филми, които ще ви държат в напрежение от последната до първата му секунда, или пък ще ви накарат да се смеете през сълзи и да се разплачете от силните емоции. В Омбре, ключовият елемент на въздействие е съвсем другаде – той е заложен в идеята за различното и по-скоро за различния свят, в който, често, голяма част от нас, искат да избягат, за да се отърсят от тукашните – тези на действителността – тревоги, баналности, несправедливости и разочарования. Прокрадвайки и концепцията за толерантността през призмата на балканската невъзможност – екипът на Омбре ни предлага една леко объркана, малко трагична, на места неадекватна за съвременните ни разбирания, но и прочувствена и дори съблазнителна приказка за всички нас, такива, каквито оставаме, когато наистина нямат значение статуси, етноси, възраст или пол. Идеята за живота – такъв, какъвто е – и стремежът да го изживеем пълноценно – с хората край нас – дават нов облик на съпричастността, любовта, приятелството и хармония с всичко наоколо в една интересна и заслужаваща вниманието ви притча за истината, скрита и в човека, и в реалността, в която живеем.

„Кой е толкова невинен, че да обвинява другите” се пита в края на сюжетната линия на Омбре, а началото й ни дава друг повод на размисъл: какво изобщо означава да си грешен човек? Така главният герой – Ангел – стартира и краткия си, но доста пълен със събития и емоции разказ, с който да ви покаже, на вас, зрителите, че е един от онези „копелета, които, когато се появят, създават неприятности”. Неприятностите на Ангел започват с решението му да пренася наркотици, но то доста бързо остава встрани от плановете му, защото героят отказва да работи с човек, който прекарва и български момичета за проституция през граница. И тъй като такъв човек едва ли би оставил някой си Ангел да му се размине и да си отиде, без да свърши своята задача, сигурно се досещате, че основите на гонитбата между дилъри, престъпници и екшън псевдо-подражатели започва… Но в Омбре, както вече споделихме, нещата са малко по-различи и вместо да видите екшън сцени като продължение на тази развръзка, сюжетът ни вкарва в един мини малък и отдалечен от всичко настояще и реален свят – светът на Йоан, бивш затворник, съпруг на рускиня с деца от различни бащи и общ тартор на една голяма дружина от балканци.

Кадър от българският филм Омбре

В тази на пръв поглед необичайна – и затирена буквално в гората – групичка ще се скрие и Ангел, а в последствие, тук, той ще намери спасение не само от преследващите го мутри, но и от сивото и скучното на света, в който живеем. Изолацията може да изглежда крайно потискаща, но в това мини общество е по-скоро забавно и винаги интересно, отколкото скучно. Тук своя горещ темперамент, непоправим нрав и индивидуално открояващ се при всяка възможност характер ще покаже и лют македонец, и типичен български ром, и дори сърбин, помак и класически българин, таящ просто ей-така – за спорта – злоба към всичко и всички. Ако не живееха сред свободата и простора на гората, щяхме да кажем, че сме попаднали в Дядовата ръкавичка и ако не беше липсата на някаква специална кауза на това отчуждение от света, можехме да направим аналогия дори със съвременните хъшове. Тези хора обаче нито търсят, нито преследват някаква специална цел. Те просто искат да живеят – всеки, избягал от собствения си живот и премълчал собствената си болка. Така, попаднали в огъня на балканските разновидности като характери и усещания за света – героите ще се карат, ще живеят заедно в хармония, ще си помагат и ще си пречат, ще се мразят и ще се обичат…
А кой или какво е Омбре ли? Най-добре вижте сами, защото там се крие разковничето на реалното или нереално послание на филма!
Омбре получава наградата Златна Роза във Варна през 2014 година. Режисьорът му е Захари Паунов, който прави и дебют в пълнометражното игрално кино, а сценаристът – Емил Тонев. В главните роли на филма ще видите доста познайници – Валери Йорданов, Стефка Янорова, Любомир Бъчваров, Иван Ранков и много други.

Автор: Виктория Дичева

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here