СПОДЕЛИ

Вчера, на 4 юни 2016 година приключи една драматична екшън сага, която макар и въплътила се в ролята на художествена измислица, успя да постигне невероятен реализъм. Защото не само актьорската игра в култовия сериал Под прикритие бе вдъхновяващо реалистична и повод за безкрайни аплодисменти, но и цялата история, за съжаление, бе повече от истинска. Тази история живя пет години на екрана, но и на улицата. Серийният филм може и да е приключил, но отразените събития в него, макар и под маската на измислени лица и герои, продължават да се случват. Вчера, днес, със сигурност и утре. Каза ни го Куката – който по непотвърдени данни и според милионите коментари в социалните мрежи е любимият герой на аудиторията: Истинският успех на филма се дължи на факта, че ни показа в каква държава живеем. В държава, чиито структури, агенции и съдебна власт се управляват и диктуват от подземния престъпен свят. Тези думи заслужават най-големите адмирации към Мариян Вълев и заслугите му за филма. Защото с тях, и любимият ни персонаж Куката, и гражданинът Вълев и талантливият актьор Мариян изстреля неудобната истина, която не всеки е готов да обяви публично…

Под прикритие сезон 5 епизод 12 ревюИ все пак, не можем да отречем, че на всички ни е малко тъжно, че сериалът приключи. Той постигна невероятен успех – и то не само у нас, но и в международен план. Под прикритие накара цяла България да бъде пред малкия екран всяка Неделя около девет часа в продължение на пет години. Серийният филм днес се върти в над 180 държави, което звучи като поредната преувеличена история в жълт вестник. Но това съвсем не е така. Това си е пълната истина. Затова и ние сме на мнение, че Под прикритие сезон 5, епизод 12 не е просто финал. Това е едно огромно начало за българската кино индустрия. Целият този невероятно амбициозен и талантлив екип зад сериала изстреля родното кино в страхотни висоти. Най-накрая, доказахме, че можем: можем да бъдем успешни, можем да правим толкова актуални, завладяващи и в същото време хитови продукции.

Под прикритие сезон 5 епизод 12 ревю Но можем ли да победим престъпността? Така, както в края на Под прикритие Ерол Метин и до последния борещия се със злото инспектор Попов я пребориха. Да, финалът, вероятно, не допадна на всеки. Поне това са впечатленията ни, след като попрочетохме мненията на зрителите. Някои страдат, че Иво Андонов умря. И то по този начин. Но как да умре Иво, ако не като куче и предаден от всеки, след като избра този път? Не е ли това най-реалистичният, най-правилният начин за края му? Морално погледнато е. Но в действителност, там навън, из българските улици, където инспектор Попов, вероятно, дори не съществува, това е все още твърде далеч за нас. В действителността, в България, ние все още сме някъде там – около 3-ти, 4-ти, а може би и 2-ри сезон, където престъпниците, решили да се предадат и да станат защитени свидетели, умират, без да станат причина справедливостта да възтържествува, където тонове наркотици, минават от Турция през България, за да убият хиляди деца по улиците, за да станат причина десетки млади момичета да се превърнат в проститутки и да намерят смъртта си в не по-приятна среда от тази, в която видяхме да издъхва любимият ви Иво Андонов. Където всичко е потънало в смрадта на беззаконието, в кръвта на нечутите, в калта на вечния стремеж към властта и парите с цената на всичко.

Финалът бе като последен подарък от екипа на Под прикритие за огромната аудитория на филма: една малка надежда, че може би, някой ден, инспектор Попов ще се появи сред нас, истински, вилнеещ сред днешните, реалните престъпници. А кой знае – може би финалът на серийния филм Под прикритие е намек за начало на първите снимки и на пълнометражната му версия. Такива са слуховете. И надеждите, че може да има и шести сезон. На нас обаче ни е достатъчна надеждата, че и в България беззаконието може да бъде прекратено и, че толкова успешен сериал вече се върти из целия свят и постига невероятен рейтинг. Под прикритие, наистина, е прецедент за родната кино индустрия и ние вярваме, че това е само началото…! А не финалът!

Автор: Виктория Дичева

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here