СПОДЕЛИ

 

Първата кинопрожекция в България е била в Русе. На 27 февруари 1897 г. няколко десетки хора стават свидетели на откритието на братя Люмиер. Прожекцията става в бирарията на Марин Чолаков на ул. „Княжеска“.

първата кинопрожекция в България
Билетът за първата прожекция струва само един лев и въпреки това напливът от зрители не е голям. В бирарията се събират главно хора без работа и някои любознателни читатели на европейски вестници, разбрали за дебюта в Париж 18 месеца по-рано.

Ето какво пише русенският вестник „Законност“ в броя си от 27 февруари 1897 г.:

[box type=“info“ ]„В града ни от десетина дни – е пристигнал един цинематограф апарат, който изображава на платно тъй наречената „Жива фотография“. Апаратът дава възможност да се виждат изображаемите от него картини и сцени във всичката им живост и движения. Пристигналият цинематограф показва, например, един движущ се трен, посрещането на цар Николая в Париж, един от парижките площади и т.нат.- всичко това толкова живо и естествено, щото се получава пълна илюзия.“[/box]

Както зрителите в Париж, така и русенските зрители не издържат гледката на движещия се влак и скачат ужасени, че ще бъдат смачкани.

За кратко време новото изобретение предизвиква силен интерес сред хората и прожекциите зачестяват.След Русе, киното прохожда и в София, Варна, Пловдив и в останалите големи градове у нас. Започва редовен внос на филми от Париж, а след време и от Америка, построяват се първите киносалони. Първият и най-красивият и добре проектираният от тях е столичният „Модерен кинотеатър” /доскоро „Цанко Церковски”, сега сградата му е в плачевно състояние!/ на булевард „Мария Луиза” в столицата.

През 1915 година актьорът и режисьорът Васил Гендов /1891-1970/ продуцира, поставя и играе главната роля първия наш художествен филм – комедията „Българан е галант” и става „бащата на българското кино”.

Българан е галант

С цената на много усилия и лични жертви този неуморен творец-мечтател създава поредица от 11 игрални филми / сред тях и първият говорящ – „Бунтът на робите” за Васил Левски!/, които останаха в историята на седмото изкуство у нас. Според „История на световното кино” на големия френски кинокритик Жорж Садул дълги години България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа. Днес киноразпространението, /както и книгоразпространението/, в страната ни, което беше доста добре развито и със силна база, е доста западнало, по ред причини и не на последно място поради немарливостта на културното ни министерство.

Източници: Литературен свят

Българските най

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here