СПОДЕЛИ

 

Първият български игрален филм е комедията „Българан е галант“. Филма за първи път е прожектиран на 13 януари 1915 година. Той е изцяло черно-бял и ням.

Българан е галант

Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е бащата на българското кино Васил Гендов. За жалост филма е изцяло изгубен и са останали само няколко кадъра. Самата прожекция на филма става в кино Модерен театър, София.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана
Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият герой среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Дамата иска да даде урок на смелия си ухажор и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е забравила парите и го моли за заем. Българан е готов да помогне без да се дърпа.

Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан решава да отидат на ресторант, като избира възможно най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и напитки. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и тръгват към дома й. По пътя срещат съпруга й. Тя го моли да си хванат файтон и да освободят „носача“. За благодарност наш Българан получава само една монетка.

Ремейка на първият български филм можете да гледате от видеото:

 

Източници: Часовникът

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here