СПОДЕЛИ

В актьорския състав на най-новия български филм, 11А, влизат познати имена като Яна Маринова, Ники Сотиров, Башар Рахал, Дария Симеонова (Под прикритие) и много нови изгряващи звезди в родната кино индустрия. Заедно те ще изтанцуват танца на младостта, ще си припомнят училищните години, но наред с това и ще поставят важни въпроси за връзката и отношенията между ученици и учители, ще ни припомнят вечни истини за опита, за избора и за стремежа да намериш себе си. Макар този филм на пръв поглед да е подходящ предимно за по-младите зрители, убедени сме, че той ще успее да затрогне и по-зрялата аудитория. С нищо незатормозяващ и необременяващ, 11А ще ви усмихне, ще ви зарази с танцувалния си ритъм и с трогателните си послания.

Основната история на 11А се върти около главната героиня, Лина Николова. Тя е млада жена, която не се задоволява с една мечта, защото има цели две такива и макар през целия си живот да е била изправяна пред тежки дилеми, изборът й няма да засегне нито от една от целите й. Тя е амбициозна и емоционална, вярва в себе си и в това, с което иска да се занимава. Обича хората, но обича и себе си, за да бъде достатъчно смела да постига това, за което наистина живее. Лина е инструктор по танци, двукратен шампион по спортни танци за двойки, в които състезания печели със своя мъж. Те имат и син, прекрасен дом и една зала за танци, която е на път да се превърне в реалност съвсем скоро. Но за Лина това сякаш никога не е достатъчно. Тя усеща, че не може да се примири с факта, че една от мечтите й може да остане на заден план – мечтата й да бъде като майка си, мечтата й да се отдаде и на литературата, мечтата й да бъде в клас и да бъде сред учениците си. Точно когато очаква най-малко, Лина получава шанса да стане класен ръководител и даскалица по литература по заместване.Късметът я отправя в елитна столична гимназия, където всички учители ще й имат зъб, съвсем няма да я харесват – особено новаторските й методи да достигне до съзнанието на своите ученици. Най-голяма съпротива и проблеми обаче в началото Лина ще има със своя клас. 11А събира разглезени и надменни деца, които макар да демонстрират неуважение към своята нова учителка, в последствие ще се влюбят в нея. Защото Лина не е поредната учителка, която ще ги кара да учат стихотворенията на Христо Ботев наизуст или да наизустяват критиците, описващи „какво точно е искал да каже“ Иван Вазов в отделните глави на своя роман Иван Вазов.

Тя ще ги подтикне и мотивира да мислят за класическите произведения на огромните ни поети и писатели през призмата на съвременната реалност, ще им докаже, че литературата не ни учи само на това какво е било в миналото, но и на това какви трябва да бъдем днес. Лина става приятелка на своите ученици. Тя спечелва сърцата им въпреки тяхното нехаене към ценности, литература, учение и образование. Тя достига до тях и въпреки че учители и училищни инспектори няма изцяло да се съгласят с нейните методи на преподавания, за Лина те са ключът към успеха да постигне втората си голяма мечта след създаването на танцово студио – не просто да бъде нечий преподавател, а да бъдеш нечий пример…

11А ни доказва, че колкото и трагично да се вижда положението в съвременното модерно българско училище, каузата съвсем не е изгубена. Не, децата не са виновни, че не намират смисъл в това, което им се казва в учебниците. И не, не всички учители влизат в час само по задължение, за да изрецитират своя урок и да се отидат у дома, без дори да се замислят какъв пример днес са дали на своите възпитаница. Има и учители като Лина – учители, които показват правилния път на децата, учители, които оставят следа в тяхното детство и младост, учители, които могат да ги научат и на литература, и на живот. Гледахме 11А и докато се наслаждавахме на страхотните танци и горещи ритми, на реалистичната картинка от съвременното училище и на вечната война между учители и ученици, тайничко си пожелахме в българските училища да има повече преподаватели като Лина, такива, за които повече ученици ще кажат „Госпожата е номер едно, копеле!“….

6 КОМЕНТАРИ

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here