Постер на българският филм Българ ФилмътС гръм и трясък се появи прецедент в българското кино – пълнометражна 3D анимация. След 30 години затишие това е първият български пълнометражен анимационен филм. Сериалът, предшественик на този нов хит, от няколко години присъства в интернет пространството и събира фенове от всички възрасти. Филмът предизвика голям зрителски интерес и за първите две седмици от излъчването си по кината се превърна в най-успешната българска анимация досега. По-впечалтяващ от творбата си е може би единствено нейният автор – Неделчо Богданов. Младият талант, неосъществен футболист, мечтател и художник се занимава успешно с анимация от 2001 г, а също така участва и печели награди в редица международни фестивали. Сред по-известните му филми са „Професорът”, „Зверове”, „Екип 54”. Има много вдъхновяващи моменти, свързани с проекта на Неделчо Богданов, който твори почти на инат, следвайки собствените си виждания за анимационните серии, въпреки първоначалната критика, с която са посрещнати. Впечатляваща е популярността, която сериалът Българ набира за няколко години, както и ентусиазмът на автора, създал толкова успешна анимация без реклама или подкрепа от страна на телевизиите в българския ефир. Мечтата му е да създаде филм, който да е смешен за максимално широк кръг от хора и определено успява. Той озвучава и Българ, един от главните герои в пълнометражната продукция.

Българ: Филмът
Сред останалите участници в екипа са: Николай Ванев – композитинг, Станчо Станчев, Поли Върбанова и Весо Дзипалски са флаш-аниматорите на филма, Роман Кисьов – Enso прави декорите на сериала, Недко Гигов и неговият екип отговарят за звука. Апостол Найденов създава музиката. Във филма участва и Спенс с парчето си „Велика България“.Трудно е да се опише това, което трябва да се види. Това се отнася с пълна сила и за Българ Филмът, който те граба още в първите минути със своята непринуденост и чар, които струят от всяка сцена и бързо заличават недоверието, което се прокрадва в съзнанието при първия сблъсък с новината за български анимационен 3D филм.Филмът предлага много пародийни елементи и големи дози неподправен хумор, съчетани с качествен музикален фон. Той не е компилация на вече готовите серии, а изпъква със съвсем нов сюжет. Действието включва както познатите герои – Българ, Унуфри, Пешо, Аспарух и Супер Спиро, така и нови, като изкусителната Бети, в едно различно приключение – да пренощуват в напълно нормалната, според техния непредубеден начин на мислене, хижа Хорорвил. А на фона на драматични обрати и диалози, пред които всеки опит да сдържате смеха си би бил неуспешен, разцъфва най-неочаквано нежна любовна история.

Човек не може да не се зарадва искрено на тези толкова истински, макар и измислени персонажи, които са ни така познати с речта и поведението си, сякаш са извадени от ежедневието ни. И докато все още се смеем, в същото това ежедневие посланията им за наивността и стремежът към лесни пари, които могат да струват твърде скъпо, са повече от актуални и ни провокират спонтанно да се вгледаме в себе си.Българ Филмът е революционен по ред причини. Това е поредният връх в творческия път на един талантлив ентусиаст и връх за нашето българско анимационно кино, с който основателно можем да се гордеем.А поуките са простички и разбираеми, от тези, които всички знаем, но не всички имаме смелостта да следваме – да бъдем себе си, да се борим за мечтите си и да не допускаме Сценаристите или някой друг да определя живота, който живеем.

Автор: Севдалина Иванова

Снимки: Facebook на филма