[star_rating themes=“flat“ id=“metodut“]

Воевода - постер

Заглавие: Воевода

Премиера: 2016

 Режисьор: Зорница София

Сценаристи:

Оператор:

 Участват:

Гледай филма:

Сайтове: Facebook

Времетраене:

Жанр: Драма, Екшън

Бюджет: Няма данни

Приходи: Няма данни

Ревю: Ревю 1

Награди:

Резюме:

Знаеш, че България е пълна със забравени истории, изчезващи и уникални традиции. А знаеш ли, че духът на българската жена е феномен, за който пише Николай Хайтов? Знаеш ли, че България има женски аналози на Робин Худ, на Уилиам Уолъс и на Жана Д’Арк? Не една, а десетки жени герои, някои безименни, а други – забравени.

Румена Войвода е реална историческа личност от края на 19 век. Жени оставят семейства и домове, хващат пушката и стават не хайдути, а предводители на чети! Нашата кауза е да разкажем нейната история в един автентичен хайдушки филм. Историята на една силна и смела жена в страшни мъжки времена. Преди век и половина, все едно е днес, тя се бори да помири мъжките с женските си качества, бунтовника с майката и любимата, в конфликт с нормите на обществото и на собствените си другари. Нашата мисия е да разкажем болезнено реалистично тази, позабравена българска история, защото я считаме за национално съкровище.

Какво би накарало една жена да остави детето си и да заживее в гората? Как една жена управлява група готови на всичко първични мъже? Колко точна, силна и бърза, трябва да е тя, за да превърне шайката разбойници в робин-худовци? Има ли живот за необикновения, различния?

Филмът Воевода е плод на 5 години възкресяване на език, автентични детайли, облекла, традиции и оръжия от онова време. Съратници в това начинание са ни историци, членове на форум Традиция, колекционери и съвременни „хайдути“. Сценарият е разработен по разказа на Николай Хайтов, исторически изследвания, спомени на съвременници и народни предания. Искаме да видим докъде стига истината в учебниците по история и откъде започва кич-фолколора. Нашият филм ще бъде капсула с национална памет