Постер на българският игрален филм Досието ПетровДългоочакваната премиера на завладяващия филм Досието Петров най-накрая се състоя и то под светлините на прожекторите от поредното издание на София Филм Фест. Ние проследихме така да се каже втория дебют на кино продукцията, а именно по време на откриването на 10-тия поред София Филм Фест в Пловдив – в обновения стар, но златен Дом на Киното в Града под Тепетата. И още преди да бъдат изписани началните надписи на филма зрителите вече бяха потопени във вълнуващата емблематика на старото, което колкото и да променяш и модернизираш си остава онова старото, предишното…

Премиерата на Досието Петров в Пловдив се акомпанира от специалните гости, а именно част от създателите на продукцията – режисьорът Георги Балабанов и операторът Стефан Иванов. И двамата споделиха впечатленията си от премиерата в София, както и личните си наблюдение върху въздействието на филма върху аудиторията.

Какво ни разказа Георги Балабанов за Досието Петров:

Талантливият български режисьор побърза да се противопостави на всеобщото първоначално твърдение, че филмът му Досието Петров представлява онази последна страница, която всички ние трябва да затворим – за прехода, за комунизма и за жестокия отпечатък, оставен от тези два исторически периода. Все пак Георги Балабанов не посмя да внуши на нас зрителите посланието на своето творение. И така май е по-правилно. Вече не е комунизъм. Не би трябвало някой да ни налага граници и лимити на мислене, усещане и възприятие. За Георги Балабанов обаче Досието Петров е мрачен филм. Той повтори „мрачен” на няколко пъти. И все пак нямаме ли право да говорим за мрачното, да творим под въздействието на мрачното? Режисьорът определи и реакцията на зрителя след първата премиера на филма като въодушевление от футболен мач. Някои си тръгнаха мълчаливи, а други бурно ръкопляскаха… Е, на нашата премиера се случи същото. Досието Петров ни накара и да замълчим, но вътрешно да се разбунтуваме – като че ли сме част от яростна футболна агитка….

Кадър от български филм Досието Петров
Какво искаме ние да ви разкажем за Досието Петров:

Най-лаконичното ревю на Досието Петров би звучало по подобен начин: „Филмът пресъздава една хищническа колесница от царе и поданици, от ярост и отчаяние, колесница, която рано или късно се връща на старата си позиция. А може би на никъде не се е насочвала”. Разбира се, с това едва ли бихме ви накарали да изгледате филма. А трябва. За да не забравяте, че всички тези периоди – и преходи, и комунистически половинвекови пътища на разруха и дори малки пътечки на надежда, по които често и днес си мислим, че вървим. Сюжетната линия ни въвлича в историята на един актьор, човек на изкуството, творческата личност, която вероятно най-много е пострадала от режима на миналия век. Александър Петров и жена му – красивата Мария – са актьори от Народния театър. Те са млади и кариерата им сякаш тепърва предстои да разцъфти. Сякаш…защото за младата актриса изкуството е красота и фикция, тя е лирически образ на Чехов, а това, което й се дава по план „от горе” е жалко изпълнение, посветено отново на режима, Ленин и каквото още се сетите като асоциация с „онези времена”. Заключвайки творческия дух и премрежвайки порива към артистизъм посичат Мария още докато е млада, а за Петров предстоят години наред машинации, преходи от добро към зло, от комунизъм към раннодемократично мошеничество и куп перипети, които обаче до последно няма да го накарат да се предаде – нито себе си, нито идеалите си, нито дори стремежът към истината. Тази истина ще напише едно досие, емоционално ще убие една жена, ще донесе със себе си безредици, криворазбрани приятелства и страдания, за които дори страдащите няма и да заподозрят. Но Петров ще се бори – дори с тайните служби – за нея, ще пожелае да ги спре, да веднъж завинаги да ги разруши отвътре, отвън, от краищата им… Дали не е напразно да търсим истината, ако тя така боли и наранява? Дали не е време да се примирим с тайните, тайните служби и с тайната, че преход няма, защото всичко е преходно. Само истината е реална и вечна.

Досието Петров часто от филма
В Досието Петров взимат участие едни от най-популярните и талантливи актьори на България. В ролята на Петров участва Михаил Билалов и ако случайно и на вас ви липсва Джаро – както на всички, които с нетърпение чакате 5-ти сезон на Под прикритие, но се чудите как той би бил възможен без Джаро, изгледайте Досието Петров, защото тук Билалов буквално надминава себе си. Христо Шопов е от другата страна на истината в ролите на главния сред тайните агенти, а Радина Кърджилова олицетворява женската следа от хищническата битка между комунизъм и преход, между истина и тайни…служби.

Автор: Виктория Дичева