Силно крими начало с обещание за многопластово развитие на сюжетната линия и гаранция за много драма, любов и неочаквани обрати – ето така започна новият български сериен филм Дяволското гърло. Въвлечени в жестоко убийство и в перфектната актьорска игра на част от любимите ни съвременни родни актьори, ние, зрителите, можем да бъдем повече от щастливи, че ни очаква нещо наистина мащабно с болезнена тръпка до следващия епизод. И преди да дочакаме такъв, изливаме в това ревю цялата си вълна от емоции, достигнали до нас от дяволски добрата премиера на сериала.

Не можем да отречем, че един от най-големите козове на продуцентския екип на Дяволското гърло, е величественият фон, зад който ще се разиграе историята в сериала. Уникалните кадри от най-прекрасните кътчета на мистериозния родопски край нажежават на максимум точката на адреналин у зрителя. Но адреналинът във филма няма да пръсне скалата само с живописните си природни сцени. Още с първите си секунди сериалът ни впуска съвсем безпомощни пред мистериозна загадка, вплела в мрежата си брутално убийство, красива агентка под прикритие, намек за конспирации, първите космически звуци на древни местни легенди и отдавна погребани обичаи и традиции. Актьорската игра стъписва с блестящия си професионализъм доближаващ се до професионализма, с който е извършено и самото убийство. И точно степента на реализма прикрепва зрителското внимание към екрана в неистово очакване за още развръзка, която да се разплете отново на фона на родопското очарование.

Приятно придружени от звездната компания на актьори от най-висок ранг за родното кино – Владо Карамазов, Теодора Духовникова, Васил Банов, Валери Йорданов, Стоян Радев и Лидия Инджова – още от първия епизод аудиторията започва да съпреживява историята на героите. И няма как с чиста съвест да подминем блестящите, но семпли и ненатрапващи се специални ефекти, страхотният подбор на музиката зад кадрите и гениалното единство между пулсиращият с гръм и трясък отпечатък на настоящето с безвремието на богатата българска култура, история и природно богатство.

Дяволското гърло е изцяло родна продукция, но с качество на световен хитов продукт. Чакането на първия епизод на сериала беше доста дълго – и за аудиторията, и за целия екип. Но, връщайки се отново към някои от най-силните кадри във филма, осъзнаваме, че едно друго чакане приключи – чакането на български сериал с качеството на култова и епична чуждестранна поредица. С много ентусиазъм и екстаз много зрители дори вече сравниха Дяволското гърло с Туин Пийкс, Кости и дори От местопрестъплението Маями. Защо смятаме, че Дяволското гърло е много по-добър от тях ли? Защото носи нещо, което едва ли някоя холивудска продукция може да пресъздаде – духа на българската култура, силата на магнетичната родна природа, отрязъкът от време, съществуващ днес и битуващ с усещането за отдавна…

Гледайте Дяволското гърло всеки четвъртък от 22:00 часа само по Нова!

P.S. Благодарим ти отново, Евтим Милошев, че даваш смисъл и причина на хората да гледат българско кино!

 

Автор: Виктория Дичева

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here