Спокойно, това не е поредният филм, който прави мост между СССР и България, комунизма и прехода, навлизайки във вечния спор между Барби и Матрьошка, Дядо Мраз и Дядо Коледа, дали трябва, или не трябва да има дружба между политически откъснатата от света Русия и тясно свързана с Европа България. Оставете всички тези тежки, сериозни и вече дотягащи теми настрана. Да, българско и руско кино ще има. Ще ги има в едно цяло, в една споделена любов, защото универсална е и темата им: вечната тема за любовта, която събира и разделя… В този филм на няколко истории за любовта, езиковата бариера лесно се преодолява с ласки, разстоянията между Европейска България и Русия – със споменът за преди – а културните различия дори не се усещат, когато в трепета на приказката мъждука пламъчето на влюбената жена и крещи огънят на влюбения мъж.

откъс от българо руския игрален филм Лабиринт на любовтаТемата за разстоянията, между другото, е друга линия, следвана от любовната линия в българо-руския филм Лабиринти на любовта. И ако си мислите, че новите технологии, модерните джаджи, които лесно свързват България с една огромна страна, която дори не е членка на ЕС и за която трябва виза, интернет и онлайн близостта, ни помагат да обичаме по-лесно, пак си помислете. Изгледайте докрай всяка от индивидуалните истории в Лабиринти на любовта. Накрая, ще се уверите сами: интернет е най-голямото чудовище лицемер, което само се прави, че ни сближава, а ни отдалечава с всеки следващ Скайп разговор, с всеки глупав или необмислен пост в мрежата. Забравили ли сме да общуваме истински? Или забравили сме само универсалния език на любовта, понеже, вече, по-лесно е да си мълчим? В крайна сметка, ще победи истинското, от лабиринта ще излезе любовта, която не познава друг език освен език на взаимността и обичта.

откъс от българо руския игрален филм Лабиринт на любовта

Не е нужно един филм да ви разтърси или да подкоси краката ви, за да бъде ярък и пищен, дори в тишината на истините, които уж си знаем, но все забравяме…Такъв е и филмът Лабиринти на любовта – един обикновен филм, за обикновения живот, който става необикновен заради нея, нейно величество любовта! Кой е я намери? Само този, който се осмели да мине през нейния лабиринт!

Гледайте Лабиринти на любовта с режисьор и сценарист Владимир Щерянов, който си партнира със своя руски колега Генадий Немих. От българските познати лица ще видите актьорите Яна Маринова, Ралица Паскалева, Антъни Пенев, Боряна Братоева, Робин Кафалиев, Тони Минасян, Александра Маринова, Христо Кирилов. Филмът печели специалната награда на Виборг ‘15.

Автор: Виктория Дичева

Save