Пеещите обувки е биографична, музикална и пъстра на емоции драма, която първо, спечели сърцата на публиката и журито в международен кинофестивал в Москва, а после дебютира и у нас. Тази хронологичност на славата на филма е много близка до славата на главната героиня в сюжета – голямата джаз изпълнителка Лиляна Иванова, позната още като Лея Иванова. И ако съвременните, доста по-млади от изпълнителката зрители не могат да я различат в спомените на музикалната си култура, категория национални поводи за гордост, не можем изцяло и само да се сърдим на тях. Вижте, причината е там, че Лея така и не успява да получи заслуженото си признание у нас. И вероятно това е една от най-силните болки в бурния и съвсем нелишен от изпитания, терзания и драматични обрати живот. И професионален, и личен. Защото Леа е една от онези бляскави жени, които, за наше силно съжаление, малцина по-приближени до нея хора и множество, но само чуждестранни, слушатели и зрители успяха да познаят. Казваме зрители, понеже Леа Иванова не правеше само музика, а истинско шоу. Нейната музика се е консумирала с очи, и с уши, с всички сетива и гънки на тялото, понеже тя можете да накара всеки да настръхне. И мъже, и жени. И ако днес, младите изпълнители смятат, че сценичното шоу на някогашните звезди е било по-скоро посредствено и аматьорско, вероятно, Леа би им скрила шапката само с едно от изпълненията си на живо. Тази жена караше публиката да се взриви и самозапали, да почувства любов към песента, без дори да е подозирала преди това, че я има…Обаче всичко това откриваме само в няколко черно-бели записа, документни сведения и дори доноси на червената партия от миналото. Леа е по-скоро спомен, отколкото легенда. Тя не само че не бе достолепно призната от собствената си родина, но времето не ни остави и достатъчно материални доказателства за нейния плам, за страстта, с която живееше и пленяваше хората около себе си.

 

Излишно е да ви разправяме за сюжета на Пеещите обувки. Той следва събитията от живота на певицата Леа Иванова и тъй като те си заслужава да бъдат отново преживяни от по-стари нейни почитатели и чути за първи път от млади, няма да ви ги разказваме. Ще кажем само, че Пеещите обувки е един красив филм, който под звуците на един красив женски глас ще ни разказва за красивата първа любов, за вечната единствена любов и за любовта към страната, която остава дори след като от страната остане само грозната партия на грозния червен съдник и убиец на таланти. Гоненията срещу евреите, Втората световна война, престоят в лагер, комунизмът – всички тези исторически събития са част от живота на Леа и всячески се опитаха да смажат нейната обаятелна женственост, да запушат устата, от където излиза ангелски и пленяващ глас, да я накарат да не обича, да не се пали, да живее…И понеже нищо от тези грозни реалности на 20 век не смазаха душата на Леа, а гласът й въпреки всичко продължаваше да се лее под такта на пеещите й обувки от детството, как да не кажем, че тя бе великолепна, пленителна жена, попаднала на грешното място, в грешното време.

 

Един такъв живот е твърде много…И три живота да има критикът, как да опише бурният и вдъхновяващ живот на Леа!?

 

Гледайте биографичният филм, посветен на българската певица Леа Иванова с участието на Рая Пеева, Юлиян Петров,  Донна Бангьозова, Борислав Чучков, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев и Кръстьо Лафазанов.

Режисьор: Радослав Спасов

Сценаристи:Радослав Спасов и Георги Данаилов

Музика: Виктор Чучков

 

Автор: Виктория Дичева