Сняг. Студ. Смърт сред снега. Студени кръвни връзки. Горчивина след вкус на прошка. Възмездие сред заскрежени спомени. Сняг…Така се казва един от новите български филми на 2016 година, който постави възмездието и прошката на кантар, без да осъжда и така провинилите се, лоши и озлобени персонажи. Филмът ни прави свидетел на един порочно смесен българо-украински род на дребни престъпници с едри белези от падането в пропастта на предателството. В този род връзката между баща и син е прекъсната някъде на границата между раждането и припознаването на дете в лицето на родителя си. Този род не ни учи какви да бъдем. Нито какви да не бъдем, а ни показва как замръзналото сърце в гърдите може да тупти само под напора на желанието за мъст и след ритъма на отчаяния зов за прошка. Тук всички за виновни, а отмъщението винаги закъснява. Прошката е като изцеление, макар за героите тя да е последна гара, на която влакът няма намерение да спира…

сняг откъс от филма

Сюжетът на Сняг ни запознава с Боби, чийто баща е крадец от преди Боби да се роди. По естествения ход на поколенческото  предаване на опит и Боби става престъпник. Но семейната игра на открадни и излъжи не спира до тук. В живота им се появяват още едни баща и син. Марти е братовчед на Боби и по ирония на съдбата и двамата получават едно и също наследство – криминалният ген на своите бащи и цялата отчаян, задушаващ ги мълчалив вик за помощ, помощ, която да ги изкара от мерзките дела на техния род. Четиримата плануват обир на месечните пенсии, приемани и предавани в градската поща. Докато мислят организацията на своето деяние и четиримата се подозират, и за четиримата не е ясно кой на чия страна е, та макар и целта им да е обща. В крайна сметка първи да предаде решава бащата на Боби. В бягството си той изоставя дори сина си, но неговият брат ще го застигне и също ще го остави, но да умре като улично псе, сред снежната земя край Перник. Боби е оставен в интернат за непълнолетни криминално проявени. Разбирайки за смъртта на баща си, той знае, че е въпрос на време новината да домъкне и останалите му съучастници. Тримата ще търсят скритите пари, но за младите – Боби и украинецът Марти търсенето е далеч по-голямо. По пътя към откраднатите пенсии те ще търсят изцеление, защото видно е, че не могат да продължават да обвиняват, да мразят, да предават, да търсят любов там, където роднинската връзка е прогнила. И точно в тях – в младото, изстрадало греховете на родителите си поколение ще видим лъчът надежда, че, може би, болката би могла да роди изцеление. Да спаси. Или поне да прекъсне злото там, където е убивало и измъчвало без свян и страх. И колкото и да искаме да вярваме, че децата са най-ценното нещо за един баща, Сняг прекърши като замръзнала висулка тази наивна недоказана истина.

Кръвта вода не става. Тя става сняг…който да се стопи в неизплакани сълзи.

Сняг е режисиран от Венцислав Василев. Той е и сценарист на филма, а в него ще видим големите български актьори Краси Доков, Ованес Торосян и Пламен Великов, както и украинският актьор Владимир Ярменко.