Сняг постави прошката и възмездието на кантар

Автор: Виктория Дичева

734

Сняг. Студ. Смърт сред снега. Студени кръвни връзки. Горчивина след вкус на прошка. Възмездие сред заскрежени спомени. Сняг…Така се казва един от новите български филми на 2016 година, който постави възмездието и прошката на кантар, без да осъжда и така провинилите се, лоши и озлобени персонажи. Филмът ни прави свидетел на един порочно смесен българо-украински род на дребни престъпници с едри белези от падането в пропастта на предателството. В този род връзката между баща и син е прекъсната някъде на границата между раждането и припознаването на дете в лицето на родителя си. Този род не ни учи какви да бъдем. Нито какви да не бъдем, а ни показва как замръзналото сърце в гърдите може да тупти само под напора на желанието за мъст и след ритъма на отчаяния зов за прошка. Тук всички за виновни, а отмъщението винаги закъснява. Прошката е като изцеление, макар за героите тя да е последна гара, на която влакът няма намерение да спира…

сняг откъс от филма

Сюжетът на Сняг ни запознава с Боби, чийто баща е крадец от преди Боби да се роди. По естествения ход на поколенческото  предаване на опит и Боби става престъпник. Но семейната игра на открадни и излъжи не спира до тук. В живота им се появяват още едни баща и син. Марти е братовчед на Боби и по ирония на съдбата и двамата получават едно и също наследство – криминалният ген на своите бащи и цялата отчаян, задушаващ ги мълчалив вик за помощ, помощ, която да ги изкара от мерзките дела на техния род. Четиримата плануват обир на месечните пенсии, приемани и предавани в градската поща. Докато мислят организацията на своето деяние и четиримата се подозират, и за четиримата не е ясно кой на чия страна е, та макар и целта им да е обща. В крайна сметка първи да предаде решава бащата на Боби. В бягството си той изоставя дори сина си, но неговият брат ще го застигне и също ще го остави, но да умре като улично псе, сред снежната земя край Перник. Боби е оставен в интернат за непълнолетни криминално проявени. Разбирайки за смъртта на баща си, той знае, че е въпрос на време новината да домъкне и останалите му съучастници. Тримата ще търсят скритите пари, но за младите – Боби и украинецът Марти търсенето е далеч по-голямо. По пътя към откраднатите пенсии те ще търсят изцеление, защото видно е, че не могат да продължават да обвиняват, да мразят, да предават, да търсят любов там, където роднинската връзка е прогнила. И точно в тях – в младото, изстрадало греховете на родителите си поколение ще видим лъчът надежда, че, може би, болката би могла да роди изцеление. Да спаси. Или поне да прекъсне злото там, където е убивало и измъчвало без свян и страх. И колкото и да искаме да вярваме, че децата са най-ценното нещо за един баща, Сняг прекърши като замръзнала висулка тази наивна недоказана истина.

Кръвта вода не става. Тя става сняг…който да се стопи в неизплакани сълзи.

Сняг е режисиран от Венцислав Василев. Той е и сценарист на филма, а в него ще видим големите български актьори Краси Доков, Ованес Торосян и Пламен Великов, както и украинският актьор Владимир Ярменко.