Формация Димитров е първата и е единствена по рода си в България мъжка танцова формация сред детските колективи. Ръководител и хореограф е Теодор Димитров. Той е завършил магистратура, специалностХореография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив. Хореографията е съвременна интерпретация на българския фолклор. Изпълнена е с динамични и красиви движения, тя се откроява с изключително специфичен стил.

Именно съчетанието на сложните танцови стъпки и комбинации с крехката възраст на децата прави изпълнението им наистина атрактивно и завладяващо. Танцовата формация се основава през 2017та година с едва три момчета. В началото на 2018та година обаче техният брой нараства на 15 момчета и така за по – малко от година съставът изгражда собствен авторски репертоар – дело на Теодор Димитров. В рамките на три месеца формацията завоюва седем първи места на национални и международни фестивали, сред които и две награди за авторска хореография. В колектива се обучават момчета от Нова Загора, Стара Загора и Пловдив.

Една от найголемите телекомуникационни компании в България, също, забелязва развитието на формация Димитров”. На 22 август 2018та година Теодор Димитров подписва договор с Виваком”. Така компанията става генерален спонсор на момчетата и им осигурява спортни екипи. През летния сезон Димитров получи няколко покани за чужбина, включително и за участия в Америка, Гърция, Франция, Италия и др. Очаква се през 2019та година формацията да осъществи концерти във Франция.