Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС – онлайн

433

Българският документален филм „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ бе пуснат в онлайн платформата за видео споделяне youtube, където можете да се насладите на филма напълно безплатно. На този етап филма е достъпен само и единствено от България, така ако сте от чужбина ще трябва да почаката още малко. 

„Филм за художника Антоний Траянов – чичо Тони, създал Сънчо, Лека Нощ Деца и анимирал шедьоври като Умно Село, Де Факто и Трима Глупаци. Работил в тандем с Доньо Донев. Филм-кауза, който разкрива една тъмна епоха на зависимост от Държавна Сигурност.“ Филмът е единствения български документален филм, селектиран от Американския Филмов Институт за “Най-доброто от Европейското кино” във Вашингтон 2014. Селектиран бе в състезателните програми на А-категория фестивали като Варшава и Кайро, с премиера в Сараево, следвани от Монреал, Триесте, Астра Румъния, Рига, Берлин, Загреб, Бирмингам и Вилнюс, Мадрид, Лондон, Ню Йорк, Лос Анжелис, Мексико и други.

Филмът стартира в България по време на “Киномания” 2013 в София, след което отбеляза седем месеца разпространение в София – в кината Евро Синема, Дом на Киното и Одеон и множество специални прожекции в други градове на страната като Пловдив, Варна, Враца и др.