Честита Нова Година, скъпи киномани и най-вече мили и сърцати почитатели на българското кино! Пожелаваме ви, на първо място, много здраве и сили, за да постигнете всичките си цели, както и щастливи моменти, извадени сякаш от най-забавните и жизнерадостни кино ленти от Вашите любими филми! От целия екип ви благодарим, че отново избрахте нашия портал, където родното кино оживява, героите му стават ваши идоли, а посланията продължават да ни дават сили и вдъхновение дори, след като големият екран угасне!

Новата 2015-та година настъпи, а с нея и един то най-големите празници за родната кино индустрия! През цялата година, имаме удоволствието, да отбележим 100-годишнината от създаването на първия български филм. Става въпрос за черно-бялата художествена кино лента „Българан е галант”. И макар той да не е съхранен до наши дни, но на 13 януари точно преди 100 години е обявена неговата първа публична премиера, която оставя страхотна следа в родното кино творчество. Празникът се превърна и повод за нас самите да се впуснем в търсене на новите заглавия, събития и телевизионни кино премиери, които за първи път ще се появят на бял свят именно през тази паметна 2015 година. И така, нека започнем с кратко ревю на това какво ще ни донесе 2015-та година и как ще разпали кино страстите ни с нови заглавия и интересни филмови предизвикателства. На първо място, трябва да отбележим, че малко по-късно, в средата на месец февруари тази година ще се проведе деветият по ред Фестивал на новото българско кино в Ню Йорк. Събитието, както сигурно вече подозирате, ще представи купища нови заглавия, докато легендарните имена в родната кино индустрия ще бъдат отрупани с почести от най-видните представители на световната филмова индустрия – включително и самият Робърт де Ниро, който е и главен в организацията и посрещането на специалните гости. На Фестивала ще бъдат прожектирани „Аз съм ти” на Петър Попзлатев и със специалното участие на Деян Донков, както и „Роман без заглавие” и продължението му „Адриана” от Теодора Димова – дъщерята на големия български писател Димитър Димов, който е и автор на книгите, по които са създадени филмите. Нюйоркското събитие, посветено на родното кино, освен това, ще отдели и специално внимание на заглавията „Инкогнита”, „Вяра, любов и уиски”, както и „Слънчево”, дебютът на „Джулай”, „Испания” и ред документални филми („Малък-голям”, „Водна паша” и много други).

Васил Левски филм

И като стана въпрос за фестивали и през тази година родните киноманиаци ще се радват на традиционните Филм Фест събития, които ще се проведат и в Пловдив, и в София. Не ги пропускайте за нищо на света. Макар тези събития да отделят внимание и на чуждестранното, и на родното кино, повечето от заглавията – та дори и да не са български – заслужават вашето внимание. И тъй като добре познаваме публиката си – т.е. вас – следва да отделим и няколко реда за предстоящите и горещо очаквани премиери на родната кино сцена. През 2015 година най-накрая ще направи дебют един филм, който цяла България очаква. Разбира се, че става въпрос, за гениалната продукция, посветена на живота и делото на Апостола. Филмът „Васил Левски” е режисиран от Максим Генчев, а главната роля е отредена за Веселин Плачков. Интересно е да кажем, че актьорът все още никога да не е участвал в киното, но пък представленията му в театъра, където е вече на сцена повече от едно десетилетие, говорят много за безграничния му талант. За самия Веселин филмът за Апостола, със сигурност, ще бъде предизвикателство – особено имайки предвид факта, че той е изцяло покрит с татуировки, а в интервютата, които дава по повод снимачната площадка и работата по влизане в ролята на Левски обикновено завършват само с една реплика „Много е трудно!”. И как не би било трудно, след като пресъздаването на една от най-светлите исторически личности в страната носи след себе си повече отговорност отколкото слава и типичните за кино индустрията любов от феновете и бурни аплодисменти.

Продължаваме с нещо доста по-модерно и атрактивно – „Бензин”. Някои от вас вече може да са гледали трейлъра на продукцията и добре да са видели, че в нея ще участва Асен Блатечки. Заедно със своя любим кино партньор – Калин Врачански – и с младата и красива Лиляна Станаиловате ще пресъздадат идеята за адреналина, за лудата скорост, към която човек се пристрастява, а също и любовта, която, може би, оцелява единствено ако е подложена на безброй перипети, трудности и най-вече опасности. И дори да ви струва, че „Бензин” е опит за копиране на американските продукции от типа на „Need for speed” и сагата „Бързи и яростни”, спокойно може да ни повярвате – „Бензин” е нещо много по-различно и впечатляващо именно защото е български филм! „Нашето слънце” е поредното заглавие, което ще очакваме да изгрее на големите екрани. До този момент няма особено данни за филма, но пък е ясно, че негов режисьор и сценарист няма да е българин, а чужденецът Джоост ван Гинкел, който съвсем между другото е главният финансов инвеститор и на друго заглавие, очаквано да дебютира през 2015 година – а именно „С лице надолу”, който е режисиран от Камен Калев. И двете заглавия звучат потенциално обещаващи и интересни.

откъс от филма Бензин

Не на последно място, ще споменем и Шекспир като улично име”. Филмът е по сценарий и режисура на Валери Йорданов, а негов продуцент е продуцентската къща Чучков Брадърс. В сюжетната линия на Шекспир като улично име ще срещнем младото и всестранно развито момче Данко. Той е доста умел във всичко, с което се захване, но истината е, че животът и душата му се разкъсват от два основни полюса – брилянтният актьорски талант и нечовешката сила и ловкост, когато става въпрос за уличен бой. Тази странна комбинация ще е основната идея, около която ще се върти „Шекспир като улично име” и кое ще победи – изкуството или суровият живот, ще разберете, след като се насладите на филма! И като за финал, имаме удоволствието да ви споделим, че петият сезон на „Под прикритие” ще бъде факт през 2015 година. Можете да бъдете спокойни, че отново ще видите инспектор Попов, макар и от затвора, както и любимият ви Мартин, който за пореден път ще се разкъсва между живота на улицата и полицейския си дълг…Всички с нетърпение очакваме дебюта на петия сезон на „Под прикритие” и да ви кажем честно, най-добре е да не издаваме повече нищо около него, защото първият му епизод ще говори сам за себе си както обикновено – пълен с изненади, неочаквани обрати и много екшън!

Автор: Виктория Дичева

Коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here